Училищният купон тази година чуква 6 лева, показа проверка на Телеграф“

...
Училищният купон тази година чуква 6 лева, показа проверка на Телеграф“
Коментари Харесай

Училищният купон удари 6 лв

Училищният купон тази година чуква 6 лв., сподели инспекция на „ Телеграф “ в учебните заведения у нас.

Има обаче рекордьори по ниски цени. На първо място е Велико Търново с ваучър за 2,40 лева, следван от Стара Загора, където е 3 лв.. По традиция най-високите цени са в огромните градове - София, Пловдив, Варна и Бургас. „ В ОУ „ Патриарх Евтимий “ в старопрестолната столица купонът е 2,40 лева и децата могат да хапнат чорба, главно и десерт. В СУ „ Вела Благоева “ храненето е 3,90 лв. “, сподели шефът на междинното учебно заведение. Стана ясно още, че в множеството учебни заведения се оферират по едно или две менюта за обяд, а някъде и по три.

Страната

3 лв. пък коства купонът за обяд в множеството старозагорски учебни заведения. Цената е избрана от общинското дружество „ Ученическо хранене “, с което всяка година се подписват контракти. „ Увеличение за образователната 2023/24 година не се планува “, увери пред медията ни шефът на предприятието Наташа Митева. Тя изясни, че са подписани контракти с 10 учебни заведения, които имат лични кухни и там се подготвя храната. Отделно, за други учебни заведения без база за готвене се предлага обслужване с кетъринг. Цената там също е 3 лв. за обяд.

Директорите на Пето главно учебно заведение и Шесто главно учебно заведение - Димитрина Йовчева и Дарина Гайдарова, които имат контракти с „ Ученическо хранене “, са безапелационни, че съвсем всички техни ученици се възползват от опцията да обядват в столовете, а цената родителите правят оценка като повече от допустима.

„ Ние предлагаме и закуски. Различни са, само че междинната цена е към 1 лев “, изясни Дарина Гайдарова. Наташа Митева добави, че ползата към храненето в стола внезапно спада в гимназиалния курс, само че все пак предприятието има контракти с Математическата гимназия „ Гео Милев “ и ГПЧЕ „ Ромен Ролан “.

В Русе обядът на децата ще коства към 4,50 лв. дневно. Храната се доставя от външна компания, която при започване на образователната година се избира от родителите. Няколко компании към този момент са изпратили предложения в русенските учебни заведения и те ще бъдат показани на първите наставнически срещи. Разликата в цената нормално е стотинки. И в този град не всички учебни заведения разполагат със стол и там, където няма особено помещение, учениците се хранят в класните стаи.

Във Варна цената на учебния ваучър още веднъж скача. От средата на март ученическото хранене във Варна беше 27,50 лева на седмица или с 6,50 лева повече, само че от началото на новата образователна година сумата ще надмине 30-35 лв. на седмица, разясняват шефове. През пролетта компаниите подвигнаха цените от 4,20 лева На 5,50. Ако в менюто не е включена чорба, родителите даваха за обяда по 4,80 лева вместо тогавашните 3,70 лева Сега сумите са от 6 лв. нагоре, споделят компаниите снабдители, като изясняват повишението на цените на купона с пазарните условия - фрапантното повишение на цените на всички хранителни артикули и артикули, както и скок в разноските за електрическа енергия, битова газ, вода и не на последно място повишената цена на труда. " При тези цени на пазара се постанова стесняване на грамажа на порциона, с цел да се резервира относително ниска цена на купона. Въпреки това скок се чака да има и в Добрич и Шумен, където купонът ще надвиши 4,50 лева “, споделят снабдители. В другите учебни заведения има разлика в цените, само че тя идва от другите снабдители, които употребяват разнообразни търговски трикове, с цел да бъде цената допустима.

В Пловдив купонът предходната година е коствал 4,90 лв.. Все още не е ясно какъв брой ще коства тази година, само че родители чакат да има покачване поради инфлацията.

София

Директорът на столичното 140-о учебно заведение Мая Зафирова сподели, че тази година той ще коства 5-5,20 лв.. „ При нас изтече договорът на наемателя и кметът на региона е пуснал конкурс “, изясни тя. Зафирова уточни, че предходната година купонът е коствал 3,90-4 лв.. Директорът акцентира, че 40% от учениците се хранят и посочи, че те нямат кухня, а изхранването е с кетъринг. „ Отделно имаме подкрепителна закуска и двете схеми „ Училищен плод “, „ Училищно мляко “, уточни Зафирова.

Данко Калапиш, който е шеф на 107-о учебно заведение, съобщи, че при започване на новата образователна година обядът ще коства 5 лв., както предходната година, като в идващите седмици тя ще се увеличи, тъй като следва да бъде подписан контракт с нов снабдител, който ще подготвя храната в кухнята на школото. „ Тази сума е извънредно ниска и би трябвало да се мисли за нещо по-високо “, счита Калапиш и добави, че към 40% от началния курс обядват в стола.

Директорът на 54-о учебно заведение Соня Василева съобщи, че цената на купона скача от 4,70 на 5,60 лв. тази година. „ В регион „ Илинден “, където доставчикът ни също има обект, са му споделили, че обядът не може да е повече от 5,40 лв. “, уточни тя.

В 145-о учебно заведение тази година купонът ще коства 4,98 лв., като се предлага утринна и следобедна закуска, само че против в допълнение възнаграждение по 1,75 лева Така храноденът на едно дете ще излиза 8,48 лв.. Директорът Антоанета Михайлова посочи, че в нейното учебно заведение доста малко деца си носят храна от вкъщи.

Постното меню най-тънко

Купонът за постно меню излиза най-изгодно през тази образователна година. Цената му е 4,20 лв. дневно. Останалите менюта пък към този момент ще костват 5 лв. за това с по-малък грамаж, което се дава главно на възпитаници от 1-ви до 4-ти клас. Това е с 50 ст. нарастване по отношение на предходната година, сподели Силвия Симеонова, която е притежател на кетъринг компания за подготвяне на храна за учебните заведения. Менюто, което е с по-голям грамаж и е предопределено за възпитаници от по-големите класове, пък ще се предлага за 6 лв.. Там порция чорба е 200 мл, а главното е 250 грама. Фирмата на Симеонова доставя към 16-17 учебни заведения с обяд в София. Предлага също против в допълнение поръчка и възнаграждение утринна и следобедна закуска. Симеонова разяснява, че повода за нарастването на цените е повишаването на продуктите, както и високите разноски за еленергия. Тя уточни, че всеки месец сметката за ток е друга, като предходната година е имало месеци, когато е достигнала 9000 лв..

Нараства броят на децата, които носят храна от у дома

Заради високите цени не са малко децата, които си носят храна от у дома. „ Ние приветстваме тази процедура. Имаме деца със съществени болести, които си носят от у дома. Не задължаваме всички да се хранят столово “, разяснява Мая Зафирова.

Данко Калапиш съобщи, че е несериозно да се не разрешава хората да носят храна от вкъщи. „ Аз даже предлагам, за мен е целесъобразно “, сподели той.

Директорът на 145-о учебно заведение Антоанета Михайлова разяснява, че и при тях няма възбрана, само че са помолили родителите да наблюдават какво носят децата в учебно заведение. „ Веднъж намерихме в торба гъби, запечени с кашкавал. Това е извънредно рисково “, счита тя. Във Варна да вземем за пример някои родители избират дните, в които детето им ще се храни в стола съгласно направеното меню за седмицата. В останалите дни избират да подготвят храна у дома. Има и такива деца, които всеки ден си носят храна в кутии, означават от учебните заведения в черноморската столица. Затова „ Ученическо и столово хранене “ във Варна е въвело системата „ Виртуална кухня “, в която предлага електронни купони за обяд в част от локалните учебни заведения. Така родителите закупуват купоните за храна по електронен път, като записаните деца получават чипове, с които си получават храната и могат да закупуват онлайн купони за обедното меню. Тази процедура съществува и в други градове на страната.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР